Dijkstaal, staalbouw, vacatures

Van lasser naar onmisbare schakel!

Artikel - Verhaal van Ate de Groot

 

Mensen maken het bedrijf! Onze collega's zijn ons visitekaartje.

Maak kennis met Ate de Groot. Een onmisbare schakel en vertegenwoordiger van Dijkstaal naar onze klanten, leveranciers en partners. Ate draait al langere tijd mee bij Dijkstaal en kan daarom goed vertellen wat er zo mooi is aan het bedrijf. Dit is het verhaal van Ate:

Hoe is het avontuur bij Dijkstaal begonnen?
Toen ik nog een jonge constructie/bankwerker was, had ik bij Dijkstaal gesolliciteerd en was ik op gesprek geweest. Ik merkte toen al dat we een gezamenlijke passie voor de techniek hadden. Maar ik was nog jong en koos ervoor om een tijd in het buitenland te werken bij een ander bedrijf.

Na een aantal jaar stond ik weer voor de deur. Ik was het gesprek niet vergeten. Dit keer vastberaden en op zoek naar een stabiele werkplek voor langere tijd. Ik zocht een goede, leuke werkgever. Hier dacht ik dat te kunnen vinden. En dat klopte! Het was weer “ouwe jongens krentenbrood” en ik kon gelijk aan de bak! Zo is het allemaal begonnen.

“Staalbouw is het echte werk”

En daar ging ik dan. Begonnen als allround constructie- bankwerker. Ik kon al lassen, maar staalbouw is toch wel anders. Dit is het echte werk! Dijkstaal is als specialist in staal een ideale leerschool. Uiteindelijk moet je het in de praktijk leren. Vandaag de dag heb ik nog steeds profijt van wat ik toen in de werkplaats heb geleerd en nog steeds leer. Het mooie van toen was wel dat we alles zelf deden, van A tot Z. Je maakte de onderdelen in de productiehal en vervolgens zette je het ook in elkaar op locatie.

In de werkplaats had ik al wat stappen gemaakt. Dus ik had alles geleerd wat ik kon leren. We waren aan het groeien. We groeiden letterlijk uit het pand waar we toen zaten, waardoor we zelfs moesten verhuizen. Hierdoor kwam er een vacature open te staan van chef werkplaats. Dat vond ik nou een mooie stap! Ik heb toen intern gesolliciteerd en deze functie 6 jaar met veel plezier vervuld. En dat ging goed! Ik had zelf ook wat verbeteringen doorgevoerd waardoor we de kwaliteit nog beter konden waarborgen. Dit systeem gebruiken we nu nog steeds. Dat maakt mij toch wel echt trots!

Na een tijdje ben ik naar "kantoor" toegegaan. Eigenlijk gebeurd dat een beetje vanzelf ging heel natuurlijk. Je weet na een tijd zoveel van het bedrijf, de producten, de klanten. Toen ben ik eigenlijk in de rol van werkvoorbereider gegroeid. Door mijn kennis uit de praktijk weet ik precies wanneer wat nodig is en wat het prettigste werkt voor alle partijen. Wat dat betreft past deze rol écht goed!

Wat is het mooie aan werken bij een familiebedrijf?
Ik weet niet of het bij elk familiebedrijf zo voelt, maar ik voel me echt onderdeel van Dijkstaal. We zijn een hecht team, kunnen lachen met elkaar, maar helpen elkaar ook "uit de brand" wanneer dat nodig is. Dat is wel een heel fijn gevoel moet ik zeggen. Ik voel me geen nummer en zal er nooit alleen voor staan. Iedereen heeft gewoon wat over voor elkaar, of je nou directeur bent of monteur je doet het met z’n allen! 

Daarnaast is het mooie dat je mee mag beslissen! Toen er een nieuwe machine gekocht moest worden, mocht ik zelfs mee naar Italië om te kijken of het de goede was. Uiteindelijk moest ik er mee gaan werken dus mocht ik ook meebeslissen. En dat is wel echt gaaf!

Wat zijn de mooiste projecten waar je aan hebt gewerkt?
Zo dat zijn er teveel om op te noemen! De mooiste blijven toch wel echt de blikvangers. Mooie, bijzondere constructies en het liefst nog met een bepaalde functie. Dat is wel echt leuk aan Dijkstaal. Veel staal zit natuurlijk aan de binnenkant van gebouwen en zie je niet, maar Dijkstaal heeft zo’n 2 tot 4 exclusieve projecten per jaar. De blikvangers dus. En dat is wel uniek om aan mee te mogen werken.

Bijvoorbeeld Unicum Expo in Hoek van Holland. Eigenlijk is die gemaakt voor 5 jaar, maar nu staat het er al meer dan 20 jaar, dat zegt toch wel wat!

Een ander mooi project zijn de 94 bruggen die we voor Ghana hebben gemaakt. Prachtig om het vanaf hier allemaal goed te regelen en dan vervolgens de beelden zien hoe in Ghana de bruggen letterlijk uit de grond werden gestampt.

Madurodam, hebben we ook mooie dingen voor gedaan. Het entree gebouw en de vuurtoren natuurlijk, dat ziet er nog steeds echt super uit. En de Brienenoord, Erasmusbrug en Moerdijkbrug als loopbrug nagemaakt. Toch wel mooi als je daar bent om te kunnen zeggen dat we daar aan hebben gewerkt. En zo zijn er nog talloze andere projecten.

Heb je nog een tip voor nieuwe werknemers?
Wees multifunctioneel, denk niet in hokjes, wees onderdeel van het geheel en denk en werk mee! We omarmen iedereen, we zijn een team. Uiteindelijk zorgen we met z’n allen dat een product goed de deur uitgaat. Als je datzelfde ziet en voelt komt de rest vanzelf en dan wil je hier nooit meer weg :).