Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Klant: Du Prie Bouw en Ontwikkeling

Architect: architectenbureau cepezed

Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs

Prijzen en nominaties:
* Nationale Staalprijs in de categorie Duurzaamheid | 2018
* Amsterdamse Architectuurprijs (Gouden A.A.P.) | 2017
* Beste samenwerkingsproject Rijksvastgoedbedrijf | 2016

Werkzaamheden Dijkstaal: Het leveren en monteren van circa 300 ton staal. Bestaande uit de hoofdstaalconstructie die volledig circulair is, en prefab voorzien van brandwerende coating. Het leggen van de kanaalplaatvloeren, het leveren en monteren van de binnentrappen, het noodtrappenhuis en de stalen dakplaten.

De hoofddraagconstructie bestaat uit een op maat gemaakt stalen frame waarvan de kolommen op elke verdieping zijn doorgekoppeld. De liggers van de staalconstructie zijn SFB-liggers geïntegreerd in de hoogte van het vloerpakket. Als randliggers in de gevellijn zijn kokerprofielen toegepast. Voor stabiliteit zijn op drie posities in de gevel windverbanden op trek en druk geplaatst. Het stalen frame is volledig demontabel; het komt geheel tot stand middels droge en omkeerbare boutverbindingen.

Het gebouw doet tijdelijk dienst als rechtbank zolang de originele rechtbank verbouwd wordt. Na afloop wordt het gebouw gedemonteerd. De eisen aan het pand zijn dan ook hoog. Zo mag het tijdelijke karakter van het gebouw geen afbreuk doen aan de representativiteit, het comfort en de veiligheid. Wat een gaaf project om aan deel te nemen.

Fotografie: Jannes Linders & cepezed | Léon van Woerkom