Dakconstructie Black Rock Shopping Centre

Klant: Octatube Space Structures
Architect: Lafferty Architects

Werkzaamheden Dijkstaal: Het produceren en leveren van een driedimensionale dakconstructie met een totaal staalgewicht van 80 ton voor een groot glazen atrium dak van ongeveer 1.100m².

De staalconstructie bestaat geheel uit warm gevormde kokers 200x100x8, 250x100x10 in S355-kwaliteit welke door ons op maat zijn gemaakt door middels van zagen of (laser)snijden.

Van die kokers zijn samengestelde frames gelast en is in onze productie het volledig atrium dak gepast voordat het geconserveerd zou worden om te zorgen dat de montage op locatie (in Ierland) vlekkeloos zou verlopen.

Het complete staalwerk is voorzien van een 2-laags architectonische poedercoating.

Wij doen graag dit soort projecten waarbij er hoge eisen gesteld worden aan maatvoering, toleranties en afwerking. 

Dit is wat onze klant Octatube zelf schrijft over dit unieke project:

“Blackrock is een voorstad van de Ierse hoofdstad Dublin. Vlakbij de winkelstraat van Blackrock vind je Blackrock Shopping Centre, een winkelcentrum uit 1984 wat in de loop van 2019 en 2020 wordt gerenoveerd en herontwikkeld. Octatube is aangetrokken als Design & Build partner voor de luifel van glas en staal, ontworpen door Lafferty Architects.

De renovatie omvat een modernisering van de gemeenschappelijke ruimtes en een uitbreiding in vierkante meters. Eén van de meest in het oog springende ingrepen tref je op de bestaande binnenplaats van het winkelcentrum. Deze ruimte wordt overdekt met een gridshell overkapping van glas en staal.

Het oppervlak van de luifel is vlak en de constructie is groot met beperkte verbindingspunten: de drie kolommen en de randbalk. Het was een constructieve uitdaging om de grote overspanningen tussen de dragers te overbruggen, zeker gezien het extra gewicht dat door het glas zou worden toegevoegd."

Fotografie: Octatube, Lafferty Architects en Collen Construction.