Familiebedrijf

Op dit moment zijn wij, Joris en Lisette van Dijk, als 5e generatie van onze familie aan zet bij Dijkstaal. Wij lopen inmiddels al heel wat jaartjes mee. Joris sinds 2002 en Lisette sinds 2011.

Onze persoonlijke missie en die van Dijkstaal is om in samenwerking -intern en met anderen- innovatieve, duurzame, constructieve oplossingen te realiseren die bijdragen aan een beter milieu en betere leefomstandigheden in zowel Nederland als in ontwikkelingsgebieden, met Dijkstaal als inspirerende werkomgeving. Wij zijn open, ruimdenkend en enthousiast.

Wij zijn trots op het bedrijf zoals het er staat. We zien altijd kansen voor verbeteringen en willen daar samen met onze collega's voor gaan. We willen dat iedereen zich thuis en gehoord voelt, want iedereen mag bij ons meedenken en beslissen.

Onze geschiedenis

Van vader op zoon
De oorsprong van het bedrijf ligt in ’s-Gravenzande (het Westland). Simon van Dijk voerde als dorpssmid allerlei werkzaamheden uit zoals het beslaan van paarden, het smeden van land- en tuinbouwgereedschappen en het vervaardigen en monteren van druivenkassen en loodsen. Het was met name zoon Jan die de werkzaamheden langzaam uitbreidde en zelfs een winkel opende met huishoudelijke artikelen, ijzerwaren en elektrische apparaten. Ook werd de verkoop en plaatsing van haarden en kachels ter hand genomen. De drie zonen namen uiteindelijk het bedrijf van vader Jan over. Ieder had zijn eigen afdeling over en ging zijn eigen weg. Zoon Willem nam de afdeling elektra onder zijn hoede. Zoon Simon ging de winkel beheren met de afdeling haarden en kachels en zoon Joris nam de leiding van de smederij over, de aanleg van CV-installaties en niet te vergeten de staalconstructies.

Verandering in werkzaamheden
In 1976 kwam Jan van Dijk bij zijn vader, die samen met broer Siem de werkplaats en winkel beheerde, werken. Jan jr. had als voorwaarde dat de winkel van de werkplaats gescheiden werd en hij zich op de werkplaats mocht concentreren. Zo gezegd, zo gedaan.

De naam veranderde van J. van Dijk & zonen in Dijkstaal en het bedrijf verhuisde naar de Sand-Ambachtstraat waar men over een efficiëntere bedrijfsruimte kon beschikken. De werkzaamheden concentreerden zich meer en meer op echte constructiewerkzaamheden. Maar ook kasverwarmingen voor de tuinbouw, verwarmingsketels en leidingen werden nog door het bedrijf geïnstalleerd. Langzaamaan groeiden de opdrachten, en kwam de focus steeds meer op de staalconstructies te liggen.

In 1986 verhuisde het bedrijf naar het industrieterrein Teylingen in ’s-Gravenzande. In de tweede helft van de jaren ’90 werden computergestuurde machinestraten aangeschaft; een zaag/boorstraat en een pons/knipstraat. In 2001 verhuisde het bedrijf nogmaals, ditmaal naar het industrieterrein aan de Nieuwe Waterweg in Maassluis, dichtbij de A20. Daar beschikken we nu over een bedrijfsruimte inclusief kantoren met een vloeroppervlakte van ca. 3.800m².

Vijfde generatie
Medio 2018 heeft Jan van Dijk het stokje definitief overgegeven aan Joris en Lisette van Dijk. Met deze jonge directie staat Dijkstaal helemaal gesteld voor een nieuw hoofdstuk.